Palettertje 26 juni 2015

Als u deze mail niet kunt lezen, klik dan hier voor een online versie.
nieuwsbrief-kesteren

Groep 8 nieuws
Aanstaande maandagmiddag d.d. 29 juni willen wij de kleding van de leerlingen controleren. Het betreft hier natuurlijk de kleding en attributen die zij aanhebben tijdens de musical.  Zodoende hebben wij nog enige tijd om het een en ander te regelen.

Hoofdluis
Er is hoofdluis bij enkele kinderen op school ontdekt. Gelukkig hebben de ouders dit direct op school gemeld. Afgelopen donderdag heeft uw kind een papier meegekregen waarop uitgelegd wordt hoe u het beste hoofdluis kunt bestrijden.  
Donderdag 2 juli zal er een luizencontrole plaatsvinden.

Tekenfund
Denk eraan! Dit is het laatste weekend dat u spullen kunt bestellen voor Tekenfund! We verwachten dat de spullen in de laatste schoolweek voor de vakantie geleverd zullen worden. Zodra het er is, geven we het mee.

Ondersteuning in groep 1-2
Ouders hebben aangegeven te willen helpen in groep 1-2. Dit vinden wij hartstikke fijn en we willen dat graag nog inzetten voor de zomervakantie. Vanaf volgende week willen wij beginnen met de extra ondersteuning in groep 1-2. De ondersteuning zal plaatsvinden op de woensdag en de vrijdag tijdens de werkles van de kinderen, van 8.30 uur tot 9.30 uur. Ouders kunnen zich hiervoor inschrijven, door zich op te geven op de intekenlijst. De intekenlijst hangt op de deur van groep 1-2. Je kunt daarbij kiezen welke dag je wilt komen helpen. Om zoveel mogelijk ouders een kans te geven, kun je één dag kiezen. Ook staat er bij de lijst aangegeven welke spellen er gespeeld/geoefend kunnen worden met de kinderen. 

VakantieBieb app
Vroege start gratis app zet in op voorkoming leesdip kinderen.
De Bibliotheek geeft deze zomer weer een cadeautje weg dat lezen tijdens de zomervakantie stimuleert: de VakantieBieb-app. De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin met grappige, avontuurlijke en spannende boeken. Met bekende auteurs en goede titels. En vooral ook: makkelijk mee te nemen. De VakantieBieb-app is vanaf heden gratis beschikbaar in een Android versie en via Google Play te downloaden en in de iPhone en iPad-versie via de App Store te dowloaden.
Kinderen die tijdens de zomervakantie bijna niet lezen, lopen de kans maar liefst 1 à 2 AVI-niveaus terug te vallen in hun leesontwikkeling. Lezen in de zomer is daarom belangrijk en dat kan ook heel goed digitaal met de VakantieBieb-app van de Bibliotheek.

Titels voor jongeren
De VakantieBieb heeft ook nu weer grappige, avontuurlijke en spannende boeken, een leuke collectie met voor elk wat wils. Kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar kunnen bijvoorbeeld Botel Bibalo, een spetterend begin van Vivian den Hollander lezen. Voor kinderen tussen 9 – 12 jaar is er o.a. Mees Kees op de planken van Mirjam Oldenhave of De grijze jager, de ruïnes van Gorlan van John Flanagan. Ook voor jongeren ouder dan 12 jaar staan leuke boeken klaar.

Maand van het spannende boek
Omdat juni de maand van het spannende boek is staan er nu al diverse spannende boeken voor volwassenen in de VakantieBieb, zoals De aanslag van David Baldacci, de bestseller Als padden schreeuwen van Lieneke Dijkzeul, In mijn bloed van Lisa Unger en Drift van Marion Pauw.

Volledig leespakket in VakantieBieb
Vanaf 1 juli voegt de Bibliotheek romans, taalgidsen en tijdschriften aan het pakket toe. Dan is het totale leespakket gratis en voor iedereen beschikbaar. De VakantieBieb blijft open t/m 31 augustus. In voorgaande jaren maakten 345.000 mensen gebruik van de VakantieBieb en downloadden zij in totaal 2,5 miljoen e-books.

Lezen zonder internet
De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde boeken komen in de boekenkast in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor de vakantie. Kinderen en volwassenen met dyslexie kunnen een deel (ePub-versie) van de e-books in een aangepast lettertype lezen.

Houd het leesniveau van je kind tijdens de zomervakantie op peil
Onderzoek wijst uit dat de lange zomervakantie de schoolprestaties van je kind op de basisschool niet ten goede komt. De zomervakantie blijkt een belangrijke rol te spelen bij het groter worden van de verschillen in leesprestaties tussen basisschoolleerlingen.

Voorkom vakantiedip of zomerverlies
Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt vakantiedip of zomerverval genoemd. Vakantiedip (zomerverval) komt helaas vaak voor bij kinderen met een zwakke leesontwikkeling. Dit is voor leerkrachten een bekend en frustrerend fenomeen. Maar ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis nog regelmatig te lezen.

Tips tegen een zomerdip
Hoe zorg je ervoor dat de leerontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon spelenderwijs doorgaat?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!
Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je ereader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke spellen mee.
Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk (en leerzaam) tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), Maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers en het Rompompom denkspel voor kleuters zijn ideaal. Maar denk ook eens aan eenvoudige spelletjes als galgje. Pen en papier is genoeg.

Tip 3: Boeken mee!
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf ook een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

Tip 4: Naar het museum
Op je vakantiebestemming zijn vast een paar boeiende musea te vinden waar je zelfs nog nooit aan gedacht had. Op vakantie bij de zuiderburen? Neem eens een kijkje in het Kindermuseum in Brussel. En even buiten Londen vind je het Roald Dahl museum.

Tip 5: Lezen is overal
Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tot slot:
Als je kind regelmatig leest in de vakantie, zal de leestontwikkeling niet stagneren, en wellicht zelfs vooruitgaan. En lezen wordt nog leuker als je het samen doet!

Data voor de komende weken
29-06    Inspectiebezoek
03-07    Rapporten mee
07-07    Bedankmiddag
08-07    Musical en afscheidsavond groep 8
13-07    Zomervakantie!!

 

O.B.S. Het Palet
J. Catsstraat 2a

4041 XV Kesteren
tel: 0488-48 1398
email Palet Kesteren

 

   
Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen?