Palettertje 28-10-2016

Als u deze mail niet kunt lezen, klik dan hier voor een online versie.
nieuwsbrief-kesteren

Voorstellen juf Ida
Hallo allemaal,
Veel kinderen en ouders zullen mij kennen, omdat ik al vaak heb ingevallen in diverse groepen. Maar voor wie mij nog niet kent:
Mijn naam is Ida Jager. Ik ben 49 jaar en woon in Meteren, samen met Jan en Mevrouw de Bruin (onze poes).
Ik ben van 1997 tot en met 2007 juf geweest in Rhenen. Daar heb ik de kleuters, groep 3-4 en groep 566 onder mijn hoede gehad. Ook ben ik op deze school Intern Begeleider en Remedial Teacher geweest.
Van 2008 tot 2010 ben ik ‘Medewerker leerplicht’ geweest. Maar mijn hart ligt toch bij de kinderen en het onderwijs. Daarom ben ik erg blij, dat ik vanaf 22 november juf Martine mag vervangen, wanneer zij met zwangerschapsverlof gaat.
Op donderdag 3 november en maandag 7 november zal ik al voor groep 1-2 staan. En op 9 november zullen juf Martine en ik samen in de klas zijn. Ook zal ik bij de oudergesprekken zijn, zodat ik kan kennismaken met alle ouders. We zullen elkaar vast gaan zien in de klas, in de gang of op het plein.
Een hartelijke groet van Ida

Training leerlingmediatoren groep 7 en groep 8
In het tweede jaar van de invoering van De Vreedzame School wordt een aantal leerlingen (ongeveer 10) getraind als mediator. Alle leerlingen van de school hebben dan de lessen van blok 5: Mediatie gehad. Iedereen weet dus al min of meer wat mediatie inhoudt. De leerling mediatoren komen uit groep 7 en 8 en solliciteren naar de taak van mediator. De week voor de herfstvakantie heeft deze sollicitatiemogelijkheid plaats gevonden in onze groepen 7 en 8.
De training wordt de eerste keer verzorgd door de Vreedzame School-trainer Saskia van Dongen, samen met twee leerkrachten (Nathalie en Monique). De school krijgt het draaiboek van de training en kan de jaren daarna de opleiding van nieuwe mediatoren zelf verzorgen. Eenmaal opgeleid is er elke dag in een school een tweetal mediatoren die ‘dienst hebben’. Tijdens de pauzes lopen zij rond (meestal in een gekleurd hes of jack) en letten op of ze ergens kunnen helpen bij een ruzie of conflict. Gedurende de hele dag zijn ze aanspreekbaar voor het helpen oplossen van conflicten. Leerkrachten kunnen ruziënde leerlingen doorsturen naar de mediatoren. De trainingen vinden woensdag 9 november, woensdag 16 november en woensdag 23 november plaats onder schooltijd. Na afloop van de training krijgen desbetreffende kinderen een certificaat uitgereikt wat hen officieel tot Mediator benoemt. Deze uitreiking vindt plaats op woensdag 23 oktober om 14.00u. Desbetreffende ouders (deze ouders ontvangen nog een officiële uitnodiging van ons) zijn hierbij van harte uitgenodigd!

Bezoek Rembrandtcollege groep 7 en 8
Donderdag 3 november bezoeken groep 7 en 8 Het Rembrandtcollege in Veenendaal. De leerlingen zullen daar wat lessen volgen en op deze manier een indruk krijgen van de school. Ouders van deze groepen hebben hier reeds een mail over ontvangen

Info-avond groep 7 en 8 VO
Op donderdag 23 november om 19.30 uur zal Jan Zijlstra van Het Pantarijn Kesteren een info-avond verzorgen bij ons op school over het voortgezet onderwijs. Het eerste gedeelte zal hij algemene info verstrekken over het VO. Het tweede gedeelte van de avond zal gaan over Het Pantarijn Kesteren. De ouders van de groepen 7 en 8 zijn van harte uitgenodigd op deze avond. 

Daltononderwijs op Het Palet: Effectiviteit
Om ervoor te zorgen dat een leerproces resultaat oplevert, helpt het als je vooraf weet wat je gaat leren, wanneer het klaar moet zijn en wat je nodig hebt. Met de weektaak leren de leerlingen hierin stap voor stap inzicht te krijgen. Het  plannen en organiseren  van  werk zijn vaardigheden, die onze leerlingen goed van pas komen in het voortgezet onderwijs.

Gymdocente Rianda Prijs
Per 31 oktober gaat gymdocente Rianda Prijs de gymlessen verzorgen voor groep 3 t/m 8 op maandagochtend. De gymtijden blijven hetzelfde. Groep 6 en 8 mogen zelfstandig op maandagochtend naar de gymzaal gaan. Op vrijdag verzorgt de eigen leerkracht de gymlessen. Rianda woont in Ochten en verzorgt ook de lessen voor de leerlingen uit IJzendoorn.

Buitenlandse leerkrachten
Donderdag 27 oktober hebben een aantal buitenlandse basisschoolleerkrachten uit Tsjechië, Griekenland, Ierland, Estland en Spanje onze school bezocht. Meester Nico heeft met de leerlingen uit groep 5-7 met techniekkisten gewerkt en de buitenlandse collega's hebben gekeken hoe onze leerlingen daarmee zelfstandig kunnen werken. Daarnaast hebben ze ook een kijkje mogen nemen in de andere klassen. Dit vonden ze reuze interessant en zij hebben een positieve indruk gekregen van onze mooie Daltonschool. Onze Rosalie heeft ze de school rondgeleid. Ze deed dat in het Engels, ze was een prima gastvrouw!
OBS Het Palet in Opheusden is een schoolpartnerschap aangegaan met deze buitenlandse scholen. Onze school kan ook participeren in dit project met als thema TEPS ((Techniques for European School Children). Zo gaat meester Nico in januari samen met juf Els naar Ierland toe om te kijken hoe de leerlingen daar werken in het kader van technieklessen. Een hele mooie en bijzondere ervaring. 

Het Nationaal Schoolontbijt op vrijdag 11 november
In de week van Het Nationaal Schoolontbijt ontbijten elk jaar zo’n 500.000 kinderen samen op zo’n 2.600 basisscholen. Met speciaal lesmateriaal leren ze alles over hun ontbijt. Zo ervaren ze hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten.
Het lesmateriaal ontwikkelde Het Nationaal Schoolontbijt samen met het Voedingscentrum, de Hartstichting, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze partijen steunen Het Nationaal Schoolontbijt met doel om alle basisscholieren beter te laten ontbijten. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband tussen het RIVM, onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.
Aandacht voor allergieën
Het Nationaal Schoolontbijt wil natuurlijk een feest zijn voor iedereen. Ook voor kinderen met een voedselallergie. Daarom vinden scholen ook glutenvrije crackers in het pakket en is er keuze uit verschillende soorten beleg. Op www.schoolontbijt.nl staat de allergenen-informatie van alle ontbijtproducten.

Denken jullie eraan om je kind(eren) een bord, beker en bestek (mes) mee te geven? Het is handig om deze spullen van naam te voorzien. Ieder jaar blijft er na een ontbijt of diner mooi bestek of servies achter.

Lunch tijdens het continurooster
We merken, dat veel kinderen voor de lunch méér meekrijgen dan ze daadwerkelijk op hoeven te eten. Voor de leerkrachten (met name in de onderbouw) is het lastig om dan te bepalen wat ouders willen dat hun kind opeet. Daarom willen we u vragen om datgene mee te geven, dat daadwerkelijk op moet en niet meer. Dan is het voor de leerkracht duidelijk en hoeft er geen contact meer plaats te vinden tussen ouder en leerkracht over de lunch. Ook willen we u vragen er rekening mee te houden, dat de kinderen ‘maar’ 15 minuten hebben om te lunchen. De kleuters hebben hier een half uur voor. Sommige kleuters hebben echter zoveel mee, dat zelfs een half uur te kort is om het op te krijgen.  
Daarnaast willen we u vragen geen snoep mee te geven.

Fruitdagen
Vanaf woensdag 9 november krijgen de kinderen voor de kleine pauze weer fruit/groente op school. Dat betekent dat zij op woensdag, donderdag en vrijdag alléén drinken mee hoeven te nemen voor de kleine pauze. Eigen fruit of groente mag natuurlijk ook. Koek, brood en andere tussendoortjes kunt u meegeven op maandag en dinsdag.

Data voor de komende weken
03-11 Bezoek Rembrandtcollege groep 7-8
07-11 – 11-11 Project Be fit
08-11 Oudergesprekken
09-11 Oudergesprekken
09-11 Badmintontoernooi groep 7
09-11 Start fruitdagen
16-11 Badmintontoernooi groep 8
17-11 Mad Science techniekshow
18-11 Podiumochtend groep 3-4 en groep 5-7
23-11 Voorlichtingsavond groep 7-8 Jan Zijlstra  
24-11 Adrie Vroon - Poëzie groep 1-2
24-11 Adrie Vroon - Poëzie groep 3-4
24-11 Adrie Vroon - Poëzie groep 5-7
24-11 Adrie Vroon - Poëzie groep 6-8

 

O.B.S. Het Palet
J. Catsstraat 2a

4041 XV Kesteren
tel: 0488-48 1398
email Palet Kesteren

 

   
Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen?